Actiemomenten ‘Abt Emo School blijft!’

Abt Emo School dicht? In geen 800 jaar!

Volgens het scholenplan IHP van de gemeente Loppersum moeten de kleine plattelandsscholen in de gemeente sluiten. Dus ook de Abt Emo School in Westeremden. De Abt Emo School en de dorpen Westeremden en Garsthuizen zijn tegen. En voeren actie onder de leus ‘Abt Emo School blijft!’. Wat is er aan het actiefront tot nog toe gebeurd?

Eind 2010. Het gonst op het schoolplein. Iets over de toekomst van de school. De school moet misschien dicht! Er staan stukjes in de krant: “Dit wordt een gigantische kaalslag op het platteland.” De Abt Emo School moet sluiten. Net als andere kleine schooltjes in de gemeente.

Actie gemeentehuis 28 februari

Actie in het gemeentehuis van Loppersum op 28 februari, foto cc-by LT Schudde

Marenland
Ouders krijgen een sussende brief van Dick Henderikse en Geert Meijer, de directeuren van de schoolstichtingen Marenland en Noordkwartier. Er ligt nog niks vast, er zijn alleen een ‘viertal scenario’s voor de lange termijn uitgewerkt’. De directeuren beloven de komende tijd ‘in nauw overleg en zorgvuldig overleg met de direct betrokkenen – personeel en ouders – de mogelijkheden verder onderzoeken’.

Verhalen
En ach, de verhalen dat de school dicht moet, die horen we al zo lang. Er zijn ouders van kinderen op de Abt Emo School die in hun tijd op de Abt Emo School, zo’n 30 jaar geleden, al hoorden dat de school dicht moest.

IHP zorgt voor krimp (foto © Henk Tammens)

IHP zorgt voor krimp (foto © Henk Tammens)

Schoolplein
Toch maar eens kijken op de website van de gemeente. Want daar staat het scholenplan van de gemeente: het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs oftewel IHP. Daarin wordt wat gegoocheld met scenario’s. Vier scenario’s, vier scenario’s zonder Abt Emo School. Ach, stellen we op het schoolplein elkaar gerust, het zal wel meevallen.

Geel briefje

Toch komen we in actie. De eerste actie is een handtekeningenactie om de wethouder aan te bieden. We gaan langs alle deuren in Westeremden en Gartshuizen. Een geel briefje door de deur kondigt onze komst aan: “We moeten er alles aan doen om de school te behouden. De school speelt een belangrijke rol in het dorp.” Bijna iedereen tekent.

Kindvoorziening
Februari 2011. Het valt niet mee! Ouderavond met Dick Henderikse, directeur van Marenland Met een PowerPoint-presentatie. Marenland zit financieel in zwaar weer, horen we. En de Abt Emo wordt onderdeel van een kindvoorziening. Dat betekent dat de Abt Emo School dicht gaat. Wanneer? In 2017. Het is Henderikse menens.

Onderwijswethouder Olga Hartman (foto Henk Tammens)

Onderwijswethouder Olga Hartman (foto Henk Tammens)

Olga Hartman
Twee dagen later mogen we in groepjes van twee in ons dorpshuis onderwijswethouder Olga Hartman vertellen dat we het maar niks vinden. De wethouder krijgt van ons de ‘Tien puntenbrief’ waarin we in tien vragen onze kritiek op het scholenplan uiten: “Wij hopen hiermee duidelijk te maken hoe diep de twijfel zit die wij hebben over de betrouwbaarheid van het IHP.” Wethouder Hartman is niet te vermurwen in het dorpshuis. Maar nodigt ons wel uit om zelf met een alternatief te komen: scenario 5. Het komt op ons over als: Als je mijn plan niet blieft, bedenk dan zelf maar wat. Oftewel: zoek het zelf maar lekker uit.

Dorp zoekt vrouw
We schakelen de pers in. Heel Loppersum, heel Groningen, heel het land moet weten dat de oudste school van Noord-Nederland, meer dan acht eeuwen geleden gesticht door abt Emo, in haar voortbestaan wordt bedreigd. Creatieve dorpsgenoten bedenken de actie ‘Dorp zoekt vrouw’. De zoon van schooldirecteur Klarie Kolkena maakt een YouTube-filmpje van zes vrijgezelle jongens die vrouwen zoeken om kindjes voor de school te maken. In no time hebben meer dan 10.000 mensen het filmpje bekeken. Paul de Leeuw en De Wereld Draait Door willen de jongens in de uitzending hebben, maar ze blijven lekker in Westeremden.

Westeremden masaal op publieke tribune bij raadsvergadering © Henk Tammens

Westeremden masaal op publieke tribune bij raadsvergadering © Henk Tammens

Ontwrichting
Later zegt onderwijsminister Marja van Bijsterveldt dat het haar en vele andere Nederlanders niet is ontgaan dat de dreigende sluiting van de Abt Emo School landelijke media-aandacht heeft getrokken. Op maandag 28 februari staat in het Dagblad van het Noorden een opinieverhaal van één van de ouders: ‘Maatregelen tegen krimp zorgen juist voor nog meer krimp’. En: ‘Sluiting van de school betekent ontwrichting van het dorpsleven’.

Hart van Nederland
Die maandag is het een drukte van belang op school: cameraploegen en verslaggevers en fotografen van kranten bestormen de school. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is de dreigende sluiting van de 800 jaar oude Abt Emo School en de actie ‘Dorp zoekt vrouw’ regionaal en landelijk nieuws. Van NOS Radio Journaal tot RTV Noord en Hart van Nederland, ze waren maandag 28 februari allemaal in Westeremden.

Albert Mulder van de Ouderraad Abt Emo School geeft burgemeester Albert Rodenboog de 450 handtekeningen uit Westeremden en Garsthuizen tegen scholenplan IHP (foto © Henk Tammens)

Albert Mulder van de Ouderraad Abt Emo School geeft burgemeester Albert Rodenboog de 450 handtekeningen uit Westeremden en Garsthuizen tegen scholenplan IHP (foto © Henk Tammens)

PR-machine
’s Avonds tijdens de raadsvergadering zegt onderwijswethouder Olga Hartman toch wel bewonderend dat de ‘PR-machine’ van de Abt Emo School Westeremden op de kaart heeft gezet. De raadszaal puilt uit van de Westeremders die haar en de gemeenteraad duidelijk laten weten dat ze tegen het scholenplan en tegen sluiting van de Abt Emo School zijn. Insprekers zijn Jan Olthof (ouder), Albert Mulder (voorzitter ouderraad) en Roelf Reinders.

Hopsasa
Albert Mulder overhandigt zo’n 450 handtekeningen uit Westeremden en Garsthuizen. Onder de muzikale leiding van ouder Judith Oosterhoff en op de wijs van ‘In Holland staat een huis’ zingt de publieke tribune een protestsong tegen het IHP: “Want de school die hoort hier thuis ja ja/Van je singela singela hopsasa/ En de school die blijft bestaan!” Sommige partijen laten weinig heel van het scholenplan van wethouder Hartman. Egbert Brons van GroenLinks zegt onomwonden: “Het IHP is een misser.” Het DvhN de volgende dag: ‘Massale steun voor protest tegen sluiting Abt Emoschool’.

Posteractie bij het gemeentehuis

De posters bij het gemeentehuis zouden snel verdwijnen

Actieposters
We gaan door onder de leus ‘Abt Emo School blijft!’. Om dat iedereen te laten weten plakken we in de nacht van donderdag 3 maart als ludieke actie op verkiezingsborden in de gemeente roze actieposters. Met als teksten: ‘Dorpsschool weg? In geen 800 jaar!’, ‘Wij geven geen krimp’ en ‘Als je er maar lang genoeg over praat krimpt het vanzelf’. De gemeente vindt het niet zo ludiek. Ze haalt de maandag erop de verkiezingsborden met de posters weg. Tenminste, dat denken wij. De gemeente zelf zegt dat de borden volgens plan zijn verwijderd. Maar normaal blijven verkiezingsborden nog weken na de verkiezingen staan. Nu in Loppersum toevallig even niet.

Achterruit
De roze posters worden verder op school geprint en verschijnen achter de ramen van de Westeremder huizen. Daar hangen ze nog steeds. Ook bij de invalswegen van het dorp hangen de actieposter op niet te missen plaatsen. En rijd je van Groningen over de Eemshavenweg richting Uithuizen, dan zie je vlak voor de afslag Loppersum en Stedum een reusachtige roze poster in het land staan: ‘Dorpsschool dicht? In geen 800 jaar’. Niet te missen! Op de achterruiten van onze auto’s hangen A4’tjes met ‘Zonder dorpsschool gaat het hard achterruit’. En met mooi weer lopen we in roze actie-T-shirts. De kleintjes met de tekst ’100% krimpvrij’, de grote mensen met ‘Wij geven geen krimp’.

Gemeenteraad
In maart zoeken we contact met de fracties in de gemeenteraad. Ze willen graag allemaal met ons praten. Bij de gesprekken zijn ook vertegenwoordigers van de basisschool De Zandplaat uit ’t Zandt. We zoeken verder contact met de scholen die in het scholenplan staan. We proberen een zo groot mogelijk front tegen het scholenplan te krijgen.

Zandplaat

De Zandplaat in actie tijdens de raadsvergadering van 28 maart, foto: (cc-by) LT Schudde

Dat lukt! Tijdens de raadsvergadering van maandag 28 maart overhandigt een vertegenwoordiger van De Zandplaat aan gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders een brief met nog eens ons commentaar op het IHP. De brief is namens vijf met sluiting bedreigde bedreigde scholen en de dorpsverenigingen van Westeremden, Zeerijp, ’t Zandt, Oosterwijtwerd, Leermens, Garsthuizen en Startenhuizen.

Dorpskrant
Tijdens deze raadvergadering spreken Harry Veen (ouder, Garsthuizen), een vertegenwoordiger van De Wilgenstee in Zeerijp en nogmaals Westeremder Jan Olthof over het scholenplan. Die middag had de Ommelander Courant onder de kop ‘Steun van minister voor behoud Abt Emoschool’ nog laten weten dat de Abt Emoschool zich gesteund voelt door onderwijsminister Van Bijsterveldt die zich in de Westeremder dorpskrant Ien en om ’t Wiergat over het gemeentelijke scholenplan had uitgelaten.

Visie
Wethouder Hartman zegt niet veel, volgens de partij Loppersum Vooruit zelfs ‘helemaal niks’. Ze laat wel weten dat het IHP eigenlijk geen IHP moet heten maar ‘een visie op onderwijs’. In mei krijgt de gemeenteraad deze visie. Dat moet een aangepaste versie van het oude scholenplan worden, aangepast naar aanleiding van de dorpenrondes en het verdere commentaar op het plan. Wij zijn benieuwd! De ochtend na de gemeenteraad kopt het DvhN: ‘Eén front tegen sluiting scholen’.

Dit bericht werd geplaatst in actie, Actiemomenten, in de media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s