Emoleak 11: Praten over krimp werkt krimp in de hand

Verstandig omgaan met krimp betekent verstandig communiceren. Ook het IHP zorgt nu al voor een self-fullfilling prophecy effect. Als je er maar lang genoeg over praat, krimpt het vanzelf. Zegt ook krimpprofessor Gert-Jan Hospers.

“De gevolgen van krimp zijn niet beperkt tot de hard- en software van een gebied. Ook de mindware (het imago) kan eronder te lijden hebben. Illustratief is de opmerking die voormalig staatssecretaris Bijleveld begin 2010 maakte: ze raadde Nederlanders sterk af om een huis in Oost-Groningen, Zeeland en Zuid-Limburg te kopen.

Haar ‘negatieve woonadvies’ bracht imagoschade toe aan juist die regio’s die gebaat zouden zijn bij de komst van nieuwe inwoners. Nog vervelender is het als de bewoners zelf zich laten beïnvloeden door het beeld dat buitenstaanders van hen hebben. Het risico bestaat dan dat er een gevoel van minderwaardigheid en berusting ontstaat. En dat is weer funest voor de local empowerment waarvan krimpgebieden voordeel van kunnen hebben.

Krimpkenners spreken al van de ‘communicatieparadox’: het benoemen van krimp werkt averechts. Immers: als je weet dat het ergens krimpt, ga je er op letten. Opeens zie je overal aanwijzingen voor krimp die je anders misschien helemaal niet waren opgevallen. Dit is een variant op het Thomas-theorema, vernoemd naar de socioloog Thomas die stelde: ‘Als mensen een situatie als reëel definiëren, dan is ze ook reeel in haar consequenties.’ Dit ‘zie je wel’-effect werkt als een self-fullfilling prophecy.”

Bron: Krimp! van Gert-Jan Hospers, professor in de Citymarketing.

Dit bericht werd geplaatst in Emoleaks. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s