Vier dorpen werken samen aan alternatief plan voor IHP

Westeremden, Zeerijp, ’t Zandt en Oosterwijtwerd gaan samen een alternatief plan voor het Integraal Huisvestingsplan (IHP) van de gemeente Loppersum maken. In dat alternatief verdwijnen de dorpsscholen in deze vier dorpen niet om plaats te maken voor grote brede ‘kindervoorzieningen’ zoals de gemeente wil, maar blijven de Abt Emo School, De Wilgenstee, De Zandplaat en Dieftil bestaan.

Dat hebben vertegenwoordigers van de scholen tijdens de raadsvergadering van 11 juli bekendgemaakt. Uitgedaagd door onderwijswethouder Olga Hartman (VVD) waren de scholen afzonderlijk van elkaar al bezig alternatieve plannen voor het grootschaligheidsdenken te bedenken. Maar de dorpen en scholen hebben besloten om gezamenlijk op te trekken en samen een alternatief voor het gemeentelijke IHP te maken. Dat is ook wat het campagneteam van de Abt Emo School in gesprekken met vrijwel alle gemeenteraadsfracties vaak als advies kregen: ‘Trek gezamenlijk met andere scholen op, dat geeft jullie strijd meer kans op succes’.

Belazerd
Maar los van de gemeente een alternatief plan bedenken kost tijd. “Wij doen dit allemaal in onze vrije tijd”, vertelde inspreker Anke Carter uit ’t Zandt. De vier scholen vroegen wethouder Hartman om tijd om met het IHP-alternatief te komen waar zij de dorpen heeft uitgedaagd. “Wij zouden het ons bijzonder belazerd voelen als het IHPO in september ineens toch ter besluitvorming in de raad ligt.”

Ongenoegen
De drie insprekers tijdens de raadsvergadering spraken nog maar eens hun ongenoegen uit over de gang van zaken rond de besluitvorming over de toekomst van het basisonderwijs in de gemeente Loppersum. Inspreker Geesje Zandvoort uit Zeerijp zei het ‘schokkend’ te vinden dat noch het schoolbestuur van Marenland als de gemeente Loppersum onderzoek heeft gedaan naar de behoeften en opinies van ouders. “De grootste fout die je ooit kunt begaan is diensten te willen verlenen of te verkopen waar geen vraag naar is.”

Pijler
Met andere woorden: Westeremden, Zeerijp, ’t Zand en Oosterwijtwerd willen geen grote kindvoorzieningen, ze willen gewoon hun eigen school in hun eigen dorp houden. Carter nam ’t Zandt als voorbeeld: “’t Zandt zonder school wordt een stil dorp zonder school.” Geesje Zandvoort noemde De Wilgenstee ‘pijler van het sociale klimaat’ van Zeerijp.

Onduidelijkheid
Inspreker Perry ten Hoor uit Westeremden constateerde dat er na een half jaar debat over het IHP nog steeds veel onduidelijkheid is. “Het is nog steeds onduidelijk waar sommige keuzes uit het IHP vandaan komen en waar ze op gebaseerd zijn. En het is ook nog steeds onduidelijk waar het verder naar toe gaat met de plannen en scenario’s, via welk proces en welke procedure dit zal verlopen en hoe bijvoorbeeld de financiële onderbouwing van het IHP eruit ziet.”

Bekrompen
Hij noemde de benadering van Marenland en gemeente bekrompen. “Er is maar één smaak. Te veel ging de discussie het afgelopen half jaar over stenen en over geld, over schoolgebouwen en bezuinigingen. Te weinig ging het over de kwaliteit van het onderwijs, de leefbaarheid op het platteland en de kracht en pracht van een dorp of de unieke kenmerken van een kleine school.”

Tips
Ten Hoor concludeerde dat er in het afgelopen half jaar veel is misgegaan. “In het proces, in de procedure, in de communicatie.” Maar zwartepieten heeft geen zin, vond hij. “We moeten met elkaar verder. Streep eronder en opnieuw beginnen.” Hij had nog wel wat tips voor het gemeentebestuur. “Luister naar je bewoners, naar de ouders en de leerkrachten. Daar zitten weldenkende en ruimdenkende mensen bij met goede ideeën. Betrek hen serieus bij het proces en stuur hen niet met een kluitje in het riet. En ga uit van eigen kracht. Juist het feit dat hier zoveel kleinschalige dorpen zijn is uniek. Nergens in Nederland is een gemeente die zo is opgezet. Maak dat tot sterk punt en richt hier je marketing en promotie op.”

Toespraak inspreker Perry ten Hoor (Abt Emo School Westeremden) >>>

Toespraak inspreker Geesje Zandvoort (Wilgenstee Zeerijp) >>>

Toespraak inspreker Anke Carter (Zandplaat ’t Zandt) >>>

Zie ook ‘Lopster raad baalt van onrust en onduidelijkheid IHP’ >>>

Dit bericht werd geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s