Lopster raad baalt van onrust en onduidelijkheid IHP

Wanneer komt er nu eindelijk duidelijkheid over het Integraal Huisvestingsplan? Dat was de vraag waarmee de Lopster gemeenteraad op 11 juli onderwijswethouder Olga Hartman (VVD) confronteerde. Dat gebeurde nadat drie insprekers voor de kleine scholen in Westeremden, ’t Zandt en Zeerijp hun ongenoegen over de gang van zaken hadden geuit en meldden dat ze samen aan een alternatief voor het IHP werken.

“Hartman moet uitkijken dat het IHP geen uitglijder voor haar wordt”, waarschuwde GroenLinks-fractievoorzitter Egbert Brons, bekend van ‘Het IHP is een misser’. “Hartman is er tot nu toe alleen maar in geslaagd een hoop onrust in de dorpen te brengen en die onrust wordt alleen maar groter.” Neem nu eens de regie, riep hij Hartman op. “En ga met iedereen in gesprek zodat er een IHP komt waar iedereen achter staat.”

Schade
Volgens Jim Lambeck van eenmansfractie LoppersumAnders lijdt de gemeente Loppersum ‘grote schade’ door de manier waarop wethouder Hartman het scholenplan aanpakt. “”Hartman moet het vertrouwen van de ouders terug winnen. Wethouder, doe wat!”

Agenda
Vele partijen ergerden zich aan de onduidelijkheid over de besluitvorming. In april heeft het college van B&W de besluitvorming over het Integraal Huisvestingsplan (IHP), dat voorziet in sluiting van de dorpsscholen en het bouwen van grote brede scholen, uitgesteld. Daarna is er niets meer van gehoord. “Wanneer staat er nu wat op de agenda?”, vroeg Lies Oldenhof van de PvdA zich af. En ook het CDA eiste duidelijkheid over de planning.

Thema-avond
Onderwijswethouder Olga Hartman (‘Wat is het toch een ingewikkeld proces’) deed haar best de gevraagde duidelijkheid te scheppen. Ze zei dat de scholen hun plannen aan de schoolbesturen van Marenland moeten presenteren. Daarover zei de VVD-wethouder: “Ik heb de schoolbesturen opgeroepen: ‘Neem die plannen mee!’ Ik vind de schoolbesturen aan zet om daar goed naar te luisteren.” Alle bestaande plannen en ideeën komen in oktober tijdens een thema-avond met de gemeenteraad aan de orde. Eind dit jaar moet er een besluit vallen.

Dichtgetimmerd
“Maar daarin staat niet welke school wanneer dicht gaat”, beloofde Hartman. “Sluiting van scholen is nog lang niet aan de orde. We gaan eerst kijken: ‘Waar gaan we naartoe?’ Het kan niet zo zijn dat er in 2012 of 2013 al van alles wordt dichtgetimmerd. We hebben een toekomstvisie 2020-2030 nodig, maar daartussen zijn allerlei tussenstappen mogelijk.” Hartman (‘Ik vind dit hele proces uiterst spannend’) meldde dat zij extra ambtenaren op het IHP heeft gezet.

Bla-bla-gepraat
Jim Lambeck vond dat Hartman geen duidelijkheid bracht. “Ik vind het bla-bla-gepraat. Ze begrijpt niet dat wij het niet begrijpen en ze begrijpt het zelf niet. Hoe lang zijn we hier al mee bezig? En ze heeft nog steeds geen idee. Ik begin sterk aan de kwaliteiten van deze wethouder te twijfelen.”

Onrust
Ook Brons van GroenLinks bleef erbij dat de onderwijswethouder geen duidelijkheid had gebracht. “Ook in het najaar weten we waarschijnlijk nog niks. Op deze manier kan het nog wel tien jaar duren voordat er een plan ligt. Wat Hartman nu gedaan heeft is weer een heleboel onrust creëren en waarschijnlijk voor niks.” Petra Blink van Loppersum Vooruit had nog een tip voor Olga Hartman: Het IHP in de prullenbak gooien en opnieuw beginnen.

Zie ook verslag insprekers Westeremden, ’t Zandt en Zeerijp: ‘Vier scholen werken samen aan alternatief plan voor IHP’ >>>

Dit bericht werd geplaatst in De campagne, nieuws, overig. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s