Van je singela singela hopsasa

De Abt Emo School heeft z’n strijdlied tijdens de feestweek van Westeremden nogmaals ten gehore gebracht. Het ‘In Westeremden staat een school’, op de wijze van ‘In Holland staat een huis’, was vrijdag 22 juli de eerste bijdrage tijdens de traditionele talentenjacht op de tweejaarlijkse feestweek in het dorp.

In Westeremden staat een school ja ja

In Westeremden staat een school ja ja

‘Abt Emo’ mocht als eerste omdat het aanvangstijdstip, acht uur, al aan de late kant was. Zo konden de jongste zangers, er waren erbij van vier jaar, toch nog een heel klein beetje ‘op tijd’ naar bed. Een groot koor van strijdbare leerlingen en ouders bracht met ‘In Westeremden staat een school’ de strijd om het voortbestaan van de Abt Emo School weer even onder de aandacht van de Westeremders. Niet dat die niet meer weten waar het om gaat; vele dorpelingen hebben op hun ramen nog steeds de campagneposter ‘Abt Emo School dicht? In geen 800 jaar’ hangen. Houden zo, want de strijd is nog niet voorbij!

En de gemeente heeft een plan

En de gemeente heeft een plan

Feesttent
Tijdens de inmiddels ook al weer traditionele barbecue op de Abt Emo School met alle kinderen, juffen en ouders ter afsluiting van het schooljaar was het lied nog eens geoefend onder de zeer bezielende leiding van muziekdocent en Abt Emo-ouder Judith Oosterhoff. De talentenjachtjury, die de rest van avond af en toe behoorlijk vilein uit de hoek kwam, was vol lof over de muzikale prestatie van kinderen en ouders maar vooral over de boodschap van het lied: ‘En de school die blijft bestaan/’t IHP mag van de baan!!!’. Dit oordeel kon op luid applaus van de afgeladen feesttent rekenen.

Grap
De grap is dat dit lied op maandag 28 februari 2011 tijdens een vergadering van de gemeenteraad van Loppersum al eens door tientallen Westeremders is gezongen. De tekst stond op een geel papiertje. Die dag was het begin van de strijd voor het behoud van de Abt Emo School en voor de andere dorpsscholen in de gemeente Loppersum. Drie Westeremders hielden een speech voor het behoud van plattelandsscholen in het algemeen en de Abt Emo School in Westeremden in het bijzonder.

Handtekeningenlijst
Voorzitter Albert Mulder van de ouderraad van de Abt Emo overhandigde een handtekeningenlijst met handtekening met zowat alle volwassen inwoners van het dorp. Hun vraag, verzoek, eis: laat de Abt Emo School voortbestaan! Abt… oh nee… burgemeester Albert Rodenboog, groot liefhebber van Nederlandstalige muziek,  liet weten dat hij het lied zo mooi vond dat hij graag nog een keer wilde horen. Dus dat hebben we toen maar gedaan.

Peanuts
“Mevrouw Oosterhof zingt op verzoek nog een keer het lied”, vermelden de notulen van de gemeenteraad. Beter was dus geweest om te vermelden ‘op verzoek van de burgemeester’, nog beter was geweest om te vermelden dat het ‘mevrouw Oosterhoff’ was, met twee f-en. Maar dat is peanuts. Hoewel, de Abt Emo School heeft al eerder aangetoond dat de notulen van vergaderingen van de gemeenteraad van Loppersum niet altijd even waarheidsgetrouw zijn. Geen peanuts dus eigenlijk!

En dat plan klopt van geen kant!!

En dat plan klopt van geen kant!!

Schoolstrijdlied
Abt Emo School zal het schoolstrijdlied blijven zingen zolang dat nodig is. Op de wijs van ‘In Holland staat een huis ja ja’. And it goes like this:

“In Westeremden staat een school
In Westeremden staat een school
In Westeremden staat een school ja ja
Van je singela singela hopsasa
In Westeremden staat een school
In Westeremden staat een school

En de gemeente heeft een plan
En de gemeente heeft een plan
En dat plan klopt van geen kant ja ja
Van je singela singela hopsasa
En de gemeente heeft een plan
En dat plan klopt van geen kant!!

En de school die blijft bestaan!
En de school die blijft bestaan!
Want de school die hoort hier thuis ja ja
Van je singela singela hopsasa
En de school die blijft bestaan!
’t IHP mag van de baan!
’t IHP mag van de baan!!
’t IHP mag van de baan!!!”

En dat plan klopt van geen kant!!

Want de school die hoort hier thuis!

Viskenij
Muzikaal leidster Judith Oosterhoff had op de training tijdens de Abt Emo School-BBQ de betekenis van het oplopen van het aantal uitroeptekens in de laatste regels van het lied uit den treure herhaald en geoefend, zodat iedereen in de feesttent naast ontmoetingscentrum DeViskenij ook echt vond dat het IHP, het IHP van de baan moet.

Kindvoorzieningen
Het IHP? Ja het IHP, het Integraal Huisvestingsplan van de gemeente Loppersum. Dat IHP komt erop neer dat de dorpsscholen in de gemeente Loppersum moeten sluiten. En dat er een paar grote brede ‘kindvoorzieningen’ moeten komen waar alle kinderen naartoe moeten. Westeremden vindt: “IHP mag van de baan! ‘IHP mag van de baan!! ‘IHP mag van de baan!!!”
Van je singela singela hopsasa!!!!

Dit bericht werd geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s