Abt Emo na 800 jaar terug op de Abt Emo

Precies 800 jaar nadat abt Emo zijn reis naar Rome begon, op 9 november 1211, bezocht de abt zijn Abt Emo School in Westeremden die hij meer dan 800 jaar geleden zelf had gesticht.

Abt Emo: "Mijn Abt Emo School blijft zeker nog 800 jaar bestaan!"

Abt Emo: "Mijn Abt Emo School blijft zeker nog 800 jaar bestaan!"

Abt Emo vertelde de 35 leerlingen van de oudste school van Noord-Nederland over zijn voettocht naar Rome om bij de paus voor zijn klooster in Wittewierum te vechten. Dat klooster was door de bisschop van Münster ingepikt. De monnik liet de kinderen de relikwie zien die hij acht eeuwen geleden meedroeg: een vingerkootje van Johannes de Doper. De kinderen op de oudste school van Noord-Nederland mochten even aan het heilige kootje snuffelen.

Hart
Abt Emo was na acht eeuwen weer even tot leven gewekt door de culturele commissie van Woltersum en de Stichting Oud Groninger Kerken, om de met sluiting bedreigde Abt Emo School een hart onder riem te steken.

"En dit is nou het vingerkootje van Johannes de Doper."

"En dit is nou het vingerkootje van Johannes de Doper."

Vastberadenheid
Schooldirecteur Klarie Kolkena zei veel van het doorzettingsvermogen en de vastberadenheid van abt Emo in de ouders van haar leerlingen te herkennen. “Net als Emo 800 jaar geleden voor zijn klooster vocht, vechten de ouders nu voor het voortbestaan van de Abt Emo School.” Ze liet abt Emo de roze poster zien die op talloze ramen in Westeremden hangt. Daarop staat de tekst ‘Dorpsschool dicht? In geen 800 jaar!’.

Abt Emo: "Dorpsschool dicht?" Hele Abt Emo School: "In geen 800 jaar!"

Abt Emo: "Dorpsschool dicht?" Hele Abt Emo School: "In geen 800 jaar!"

Gymzaal
In 800 jaar is er veel veranderd op de Abt Emo School in Westeremden, zei Kolkena. “Abt Emo moest lopen naar Rome. Maar als de kinderen nu naar de gymzaal in Stedum gaan, komt er een bus voorrijden.”

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s