Ouders zeggen vertrouwen in Marenland op

De ouders van de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost hebben het vertrouwen opgezegd in scholenstichting Marenland. Ze voelen zich geschoffeerd door directeur Dick Henderikse. De ouders willen dat de politiek ingrijpt.

Henderikse maakte begin deze week in de media zijn nieuwste plannen bekend om dorpsscholen te sluiten. Ouders wisten nog van niks en zijn woedend. De werkgroep die strijdt voor het behoud van de Westeremder Abt Emo School en de drie andere dorpsscholen in Loppersum Oost (De Zandplaat in ’t Zandt, De Wilgenstee in Zeerijp en De Dieftil in Oosterwijtwerd) weigert nog verder met Marenland te praten. Een afspraak volgende week met directeur Henderikse en het Marenland-bestuur is afgezegd.

Alternatief
Op die vergadering zou de werkgroep op uitnodiging van Henderikse het eigen scholenplan van de ouders presenteren. Dat plan Scenario 5. De kracht van klein voorziet in het behoud van de plattelandsscholen in Westeremden, Zeerijp, ’t Zandt en Oosterwijtwerd. Scenario 5 is het alternatief van de werkgroep voor het plan van Marenland om de kleine scholen in de dorpen te sluiten voor grote kindvoorzieningen. Dit plan van de ouders wordt breed gedragen in Loppersum Oost.

Geschoffeerd
“En nu moeten we in de krant lezen dat de Abt Emoschool fuseert met de scholen in Stedum”, zegt woordvoerder Albert Mulder van de werkgroep. “En dat de drie andere scholen in Loppersum Oost dicht moeten voor een kindvoorziening aan de zuidkant van ’t Zandt of ergens centraal tussen de dorpen.” Ouders, leerkrachten en medezeggenschapsraden zijn niet geïnformeerd over de nieuwste Marenland-plannen, zegt Mulder. “Wij voelen ons zeer geschoffeerd. De pers mag het eerder weten dan de betrokkenen. Wat heeft het nog voor zin om met Marenland over ons eigen kleinescholenplan te praten als Henderikse zijn nieuwste kindvoorzieningplan al klaar heeft. Hij heeft zelf de deur dicht gegooid.”

Schrijnend
Mulder gaat er vanuit dat de politiek nu ingrijpt. “Al sinds de eerste plannen van Marenland voor kindvoorzieningen hameren wij op communicatie met ouders”, zegt de werkgroepwoordvoerder. “Maar alle plannenmakerij is tot nu toe zonder betrokkenheid van ouders of onderzoek naar de behoefte aan kindvoorzieningen gebeurd. Het gebrek aan communicatie is schrijnend. Gelukkig begint de politiek dat ook in te zien.”

Extreem hoog ziekteverzuim
De gemeenteraad van Ten Boer vindt unaniem dat de Raad van Toezicht van Marenland een extern onderzoek moet laten uitvoeren naar het functioneren van de stichting die 28 scholen in vijf gemeenten bestuurt. Aanleiding voor de raad in Ten Boer zijn onder meer signalen van ouders en leerkrachten over gebrekkige communicatie en een extreem hoog ziekteverzuim van tien procent.

Orde op zaken
Werkgroepwoordvoerder Mulder: “Ik verwacht dat de gemeenteraden van Delfzijl, Appingedam, Bedum en zeker die van Loppersum de eis van Ten Boer steunen. Nu Marenland ouders blijft negeren, is het aan de Raad van Toezicht om orde op zaken te stellen. In de gevoelige discussie over sluiting van scholen is goede communicatie een vereiste. Als je als schoolbestuur keer op keer bewijst die vaardigheid volledig te missen, moet je als Raad van Toezicht maatregelen nemen.” In de Raad van Toezicht van Marenland zitten de onderwijswethouders van Delfzijl, Appingedam, Loppersum, Ten Boer en Bedum.

Het gewraakte artikel >>>

Dit bericht werd geplaatst in actie, in de media, nieuws, overig, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s