Lopster raad zet streep door IHP

Het Integraal Huisvestingsplan (IHP) van de gemeente Loppersum kan in de papierversnipperaar. De Lopster gemeenteraad heeft maandagavond 28 november unaniem het huidige plan met schoolsluitingsscenario’s terzijde gelegd. Stichting Marenland moet van de raad serieus rekening houden met de ideeën uit het alternatieve scholenplan Scenario 5 van de ouders van de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost.

Volgens het huisvestingsplan zouden de Abt Emo School in Westeremden, De Zandplaat in t Zandt, De Dieftil in Oosterwijtwerd en De Wilgenstee in Zeerijp en ook andere dorpsscholen in de gemeente moeten sluiten om plaats te maken voor grote kindvoorzieningen. Maar de gemeenteraad van Loppersum heeft een streep door dit plan gezet. De werkgroep ziet de motie als een overwinning en als een noodzakelijke eerste stap op weg naar behoud van de dorpsscholen in Loppersum Oost.

Crisis Marenland
Onderwijs stond niet eens op de agenda, maar het was al wel duidelijk dat er iets in de raad zou gebeuren, gezien de crisis bij Marenland en de motie-Ten Boer waarin een onderzoek naar schoolstichting Marenland wordt geëist. Aan het begin van de avond waren er opeens vijf IHP/Marenland-moties: twee van GroenLinks, één van de PvdA, één van Loppersum Vooruit, ondertekend door de gehele oppositie, en eentje van het CDA.

Bouwstenen
De motie van het CDA is, véél later op de avond, de basis geworden van een iets aangepaste versie waarin het IHP van tafel is, onderwijswethouder Olga Hartman wordt opgeroepen de ‘bouwstenen’ van de pilot Stedum, de plannen van Wirdum en Garrelsweer en het plan van de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost verder uit te werken.

Onderzoek
Ook wordt Hartman opgeroepen Scenario 5 bij Marenland bespreekbaar te maken. De wethouder moet van de raad bij Marenland-directeur Dick Henderikse benadrukken dat hij serieus moet ingaan op het plan van de ouders. “Het zou daarbij wenselijk zijn dat beide partijen weer met elkaar in overleg gaan.” Verder moet het college van burgemeester en wethouders van de gemeenteraad gebruik maken ‘van het externe onderzoek zoals dat in opdracht van de gemeente Ten Boer wordt uitgevoerd’.

Schorsing
Twee van de vijf moties riepen het college op net zo’n onderzoek als in de motie-Ten Boer te bewerkstelligen. Zo’n onderzoek naar het functioneren van Marenland is ook de belangrijkste aanbeveling in Scenario 5. Deze moties zouden mogelijk een meerderheid maar in ieder geval geen unanimiteit hebben kunnen halen. Tijdens een schorsing waarbij alle partijen bij elkaar zaten, is de CDA-motie met enkele aanpassingen de uitkomst geworden waarin de gehele raad zich kon vinden.

Papierversnipperaar
Resultaat is dat de voltallige raad het IHP door de papierversnipperaar haalt en vindt dat Marenland serieus rekening moet houden met de ideeën in Scenario 5. Dit is een grote overwinning voor de werkgroep die steeds op een streep door het IHP heeft aangedrongen. Verder hebben de ouders erop gehamerd dat gemeente en Marenland serieus rekening moeten houden met Scenario 5. Het toezicht houdend orgaan met de vijf wethouders uit de Marenland-gemeenten heeft op 30 november een gesprek met Dick Henderikse en het bestuur van Marenland, maakte wethouder Hartman tijdens de vergadering bekend.

RTV Noord op dinsdag 29 november: Kleine scholen Noord-Groningen blijven mogelijk toch open (met interview werkgroepwoordvoerder Albert Mulder en filmpje op de Abt Emo School).

Ommelander Courant 1 december: Raad Loppersum legt huisvestingsplan terzijde’

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s