PvdA Ten Boer geeft Marenland-wethouders zware onvoldoende

De vijf wethouders die toezicht houden op schoolstichting Marenland scoren een zware onvoldoende. Dat vindt de PvdA-fractie in de gemeente Ten Boer.

De gemeenteraden van Ten Boer en Loppersum willen unaniem een extern onderzoek naar stichting Marenland die 28 openbare scholen in deze twee gemeenten en Bedum, Appingedam en Delfzijl bestuurt. Maar de toezichthoudende wethouders weigeren zo’n onderzoek. De PvdA in Ten Boer is zwaar teleurgesteld. “In schooltermen: de wethouders scoren een zware onvoldoende”, zegt PvdA-fractievoorzitter Rita Pestman.

Ernstige taakverwaarlozing
Het toezichthoudend orgaan van Marenland, met daarin de wethouder van de vijf Marenland-gemeenten, constateren na een gesprek met het schoolbestuur dat Marenland steken heeft laten vallen. De communicatie met ouders en personeel is bijvoorbeeld onvoldoende geweest. Maar de vijf onderwijswethouders stellen vast dat alleen het stichtingsbestuur een extern onderzoek kan instellen. Pas bij ernstige taakverwaarlozing mag het toezichthoudend orgaan ingrijpen. Zo erg is het bij Marenland nog niet, aldus de vijf onderwijswethouders.

Ziekteverzuim
Onbegrijpelijk, vindt de PvdA in Ten Boer de opstelling van de toezichthouders. Fractievoorzitter Pestman: “Er is tien procent ziekteverzuim bij het personeel. Er zijn ouders die geen vertrouwen meer hebben in Marenland. Er zijn twee gemeenteraden die unaniem vragen om een extern onderzoek. En dan concluderen de wethouders dat het slechts op enkele punten niet goed gaat met Marenland. Wanneer is er volgens de wethouders dan wel sprake van ernstige taakverwaarlozing? Een ziekteverzuim van twaalf procent? Vijftien procent?”

Opheldering
Pestman neemt geen genoegen met de verklaring van het toezichthoudend orgaan en vraagt haar wethouder Peter Heideman (CDA) om opheldering. Zij diende begin november na klachten van ouders en leerkrachten de unaniem omarmde motie in om Marenland te laten doorlichten. De voltallige raad van Loppersum eiste vorige week nog dat de resultaten van dat onafhankelijke onderzoek ook echt moeten worden gebruikt.

Dorpsscholen
Ouders van vier Marenland-scholen in Loppersum Oost hebben sinds enige weken het vertrouwen in schoolstichting Marenland opgezegd. Zij voelen zich niet serieus genomen door directie en bestuur. Marenland ziet geen toekomst meer voor dorpsschooltjes op het Groninger platteland en wil grote kindvoorzieningen bouwen.

Alternatief scholenplan Scenario 5
De ouders van leerlingen van de dorpsscholen De Wilgenstee in Zeerijp, De Zandplaat in ’t Zandt, de Abt Emoschool in Westeremden en de Dieftil in Oosterijtwerd hebben in een eigen scholenplan al op een extern onderzoek naar Marenland aangedrongen. Hun alternatieve scholenplan, Scenario 5. De kracht van klein, gaat uit van behoud van de vier dorpsscholen. Het plan is eind oktober aan de gemeenteraad van Loppersum gepresenteerd. De Lopster raad heeft in een unaniem aangenomen motie geëist dat Marenland dit plan van ouders serieus neemt.

Informatiebijeenkomst gemeenteraden
In het gesprek met het toezichthoudend orgaan heeft het bestuur van Marenland beloofd de communicatie met alle betrokkenen, maar vooral de ouders, te verbeteren. Hoe is niet duidelijk, alleen wel hoe het de gemeenten beter wil informeren. Want binnenkort is er een informatiebijeenkomst voor de gemeenteraadsleden van alle vijf Marenland-gemeenten. Onduidelijk is of deze bijeenkomst openbaar is.

RTV Noord (maandag 5 december 2011): ‘PvdA Ten Boer: toezicht Marenland faalt’, met PvdA-fractievoorzitter Rita Pestman >>>

DvhN 6 december 2011: ‘Onvoldoende voor onderwijswethouders’ >>>

Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond, in de media, nieuws, overig, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s