Twijfels over Marenland-onderzoek naar ziekteverzuim

De PvdA in Ten Boer twijfelt over de waarde van het onderzoek dat schoolstichting Marenland naar het ziekteverzuim onder het eigen personeel laat uitvoeren. Fractievoorzitter Rita Pestman vreest dat personeel uit angst voor maatregelen zich stil houdt, nu Marenland zelf opdrachtgever is voor het onderzoek naar de oorzaken van het hoge ziekteverzuim van tien procent.

“Wij krijgen berichten dat de werksfeer bij Marenland ernstig is verziekt”, zei Pestman woensdag 7 december op de radiozender Regio FM. “Dat mensen bang zijn, als ze iets zeggen, voor berisping en ontslag. En ik ben bang dat mensen zich misschien niet durven uiten als Marenland opdrachtgever is voor het onderzoek naar het ziekteverzuim. Als het een echt extern onderzoek is, ingesteld door het toezichtsorgaan, hoop ik van harte dat mensen wèl hun mond durven open te doen.”

Ernstige taakverwaarlozing
De PvdA in Ten Boer was de initiatiefnemer van een unaniem aangenomen motie die van het overleg- en toezichtsorgaan van Marenland een extern onderzoek naar het functioneren van Marenland eist. Maar omdat er volgens het toezichtsorgaan, met daarin de vijf onderwijswethouder van de Marenland-gemeenten Ten Boer, Loppersum, Delfzijl, Appingedam en Bedum, geen sprake is van ernstige taakverwaarlozing komt zo’n onderzoek er niet. Het toezichtsorgaan neemt genoegen met het onderzoek dat Marenland naar het ziekteverzuim laat verrichten.

Juiste stappen
Dat is al een extern onderzoek, stelde Piet Manning, onderwijswethouder in Appingedam en voorzitter van het overleg- en toezichtsorgaan van Marenland, in de Regio FM-uitzending. “Marenland heeft dat onderzoek uitgezet en dat doen wij niet nog een keer”, aldus Manning. “Wij vertrouwen erop dat de juiste stappen worden genomen en wachten de uitkomsten af.”

Communicatie
Volgens Pestman en woordvoerder Albert Mulder van de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost is onafhankelijk extern onderzoek noodzakelijk naar meer dan alleen het ziekteverzuim van Marenland. “Het complete beleid moeten worden onderzocht”, aldus Mulder in de uitzending. “Inclusief de communicatie met ouders en leerkrachten en de behoefte aan kindvoorzieningen.”

Hetze tegen kleine scholen
Volgens Mulder lijkt het erop dat er een hetze tegen kleine scholen is ontstaan. “Maar wij als werkgroep omarmen het kleinschalige.” Marenland wil haar kleine dorpsscholen sluiten om grote kindvoorzieningen te bouwen. De Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost, dat de dorpsscholen in Westeremden, Zeerijp, ’t Zandt en Oosterwijtwerd wil behouden en daar een plan voor heeft gemaakt, heeft het vertrouwen in Marenland opgezegd.

Vlottrekken
Volgens het Ten Boerster raadslid Pestman bagatelliseert het toezichtsorgaan de problemen rond Marenland. “Wat voorzitter Manning zegt is: ‘Wij zitten erbij en wij kijken ernaar.’ Er zijn geen termijnen afgesproken waarbinnen het ziekteverzuim moet zijn terug gedrongen en er is geen afspraak gemaakt over het vlottrekken van de communicatie met de ouders. Het toezichtorgaan gaat hier veel te gemakkelijk mee om.”

Pessimistisch
Pestman noemt het een schande dat de gemeenteraad van Ten Boer in het geweer moest komen om het toezichtorgaan van Marenland aan het werk te zetten. “Het orgaan had zelf moeten constateren dat het ziekteverzuim zo oploopt.” Zij liet zich vrij pessimistisch uit over situatie. “Het probleem van communicatie blijft bestaan. Hoe stelt Manning zich voor hoe die ouders in Loppersum Oost weer met Marenland aan tafel gaan als Marenland blijft vasthouden aan de eis van minimaal 125 leerlingen per school? Ik zie dat niet verder komen.” De vier dorpsscholen in Loppersum Oost hebben aantallen leerlingen variërend van 35 tot ruim 80.

Statuten
De PvdA-fractievoorzitter vraagt zich af of het bestuur van Marenland zich niet te veel buiten het blikveld van de gemeenteraad afspeelt. “Ik vraag mij af of wat in de statuten van Marenland staat op de juiste manier is uitgewerkt, of alles wat in de statuten staat juridisch houdbaar is. Want ik heb het idee dat de gemeenteraden te veel aan de kant worden gezet.”

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s