Ook gemeenteraad Loppersum wantrouwt Marenland-onderzoek ziekteverzuim

Ook de Lopster gemeenteraad twijfelt aan de betrouwbaarheid van het onderzoek dat schoolstichting Marenland zelf heeft ingesteld naar het hoge ziekteverzuim onder het eigen personeel. De fracties van de PvdA en GroenLinks vragen zich af hoe onafhankelijk dat onderzoek is en willen een echt onafhankelijk onderzoek.

Dat kwam aan de orde tijdens de gemeenteraadsvergadering in Loppersum op maandag 19 december. Marenland heeft naar aanleiding van het extreem hoge ziekteverzuim van tien procent een bureau opdracht gegeven de oorzaken te onderzoeken. Maar de fracties van PvdA en GroenLinks vragen zich af hoe onafhankelijk dat onderzoek is. “Wij hebben twijfels over het eigen onderzoek naar het ziekteverzuim”, aldus fractievoorzitter Lies Oldenhof. “Naar oorzaken van ziekteverzuim moet je echt onafhankelijk kijken.”

Angst
Eerder al uitte de PvdA in Ten Boer, de Lopster buurgemeente waar ook Marenland-scholen zijn, twijfels over de betrouwbaarheid van het onderzoek dat de stichting zelf heeft ingesteld. De Ten Boerster PvdA-fractie vreest dat personeel uit angst voor maatregelen zich stil houdt. Een onderzoek ingesteld door het toezichtorgaan was beter geweest, vindt de Ten Boerster PvdA. Deze fractie was de initiatiefnemer van een unaniem aangenomen motie om gezien de onrust rond Marenland een breed onderzoek naar het algehele beleid van Marenland in te stellen met het toezichtorgaan als opdrachtgever. Zo’n onderzoek naar het functioneren van Marenland was al een aanbeveling van de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost in het in oktober 2011 verschenen rapport Scenario 5 met een alternatief scholenplan voor de grote kindvoorzieningen die Marenland wil.

Correcties
Fractievoorzitter Egbert Brons van GroenLinks maakte zich boos over de verschillen in interpretaties van het Lopster college van B&W en de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost over het gesprek tussen B&W en de werkgroep op donderdag 15 december. Over dat gesprek heeft het college een memo naar de raad gestuurd waarvan de werkgroep de inhoud niet wist. Naar aanleiding van die memo, die de werkgroep later onder ogen kreeg, heeft de werkgroep B&W en de raad een mail gestuurd met aanvullende informatie en correcties over dat gesprek.

Beetje zat
“Het college moet beter met de gemeenteraad en de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost communiceren”, eiste Brons. “De gehele raad begint een beetje zat te worden van de verschillen van inzicht. Het is zaak om de verschillen tot een minimum te beperken. Het college moet meer contact met de werkgroep hebben om verschillen van inzicht te voorkomen.” Onderwijswethouder Olga Hartman verzekerde de raad dat het college in dialoog met de werkgroep is. “Ik vraag de raad om tijd om alle stappen te zetten.”

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s