Eerste resultaten onderzoek naar ziekteverzuim Marenland half januari klaar

Het bureau dat Marenland heeft ingeschakeld om het hoge ziekteverzuim te onderzoeken komt half januari met de eerste resultaten. Dat heeft onderwijswethouder Peter Heidema van Ten Boer woensdag 21 december bekendgemaakt.

De PvdA-fractie stelde tijdens de raadsvergadering vragen over de problemen bij Marenland en het toezicht op de schoolstichting door het overleg- en toezichtorgaan. In dat orgaan zitten de onderwijswethouders van de gemeenten Delfzijl, Appingedam Bedum en Loppersum en voor Ten Boer Heidema.

Opdracht
De Ten Boerster wethouder meldde de raad dat het toezichtorgaan sinds januari op de hoogte is van het hoge ziekteverzuim onder het personeel van Marenland. Het verzuim ligt op tien procent. Heidema zei dat Marenland in mei een extern bureau opdracht heeft gegeven dit hoge ziekteverzuim te onderzoeken. Dit bureau levert half januari een eerste rapport met resultaten op.

Twijfel
In de gemeenteraden van Ten Boer en ook Loppersum bestaat twijfel over de waarde van dit onderzoek omdat Marenland zelf opdrachtgever van het onderzoek is. De vrees bestaat dat personeel uit angst voor maatregelen zich stil houdt. Een onderzoek ingesteld door het toezichtorgaan was beter geweest, vinden fracties.

Taakverwaarlozing
Maar de vijf wethouder van dit orgaan zeggen dat zij dat alleen mogen doen bij ernstige taakverwaarlozing. En zo erg is nou ook weer niet bij Marenland, vinden zij. De Ten Boerster onderwijswethouder Heidema legde tijdens de raadsvergadering uit wat het toezichtorgaan wel onder ernstige taakverwaarlozing verstaat, namelijk financieel wanbeheer. Hij vertelde dat de financiën van Marenland worden bekeken door de financiële specialisten van de Marenland-gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, Loppersum en Ten Boer. Meerdere zwakke scholen en geen perspectief op verbetering kan ook een vorm van ernstige taakverwaarlozing zijn, aldus Heidema.

Onvoldoende
Hij zei van mening te zijn dat het toezichtorgaan tot nu toe goed gefunctioneerd heeft. Eerder kreeg het toezichtorgaan nog een ‘zware onvoldoende’ omdat het niet tot een algeheel onderzoek van Marenland had besloten. Wethouder Heidema meldde dat het overleg- en toezichtorgaan vaker met Marenland gaat overleggen.

Dit bericht werd geplaatst in nieuws, overig, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s