‘Over communicatie gesproken’. De nieuwjaarstoespraak van burgemeester Rodenboog over de schoolstrijd in Loppersum

De schoolstrijd in Loppersum Oost heeft de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum gehaald. Hij sprak de wens uit dat bemiddeling de impasse kan doorbreken.

“Over communicatie gesproken”, leidde Rodenboog in zijn toespraak op 5 januari de passage in over de strijd van de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost om de vier dorpsscholen in Westeremden, ’t Zandt, Zeerijp en Oosterwijtwerd te behouden. “In het afgelopen jaar liepen de emoties, met name ook in deze raadzaal, flink op over het onderwerp onderwijshuisvesting.”

Netjes
Volgens de burgemeester wordt er op een aantal plaatsen in de gemeente ‘met voortvarendheid’ gewerkt aan samenwerking om de kwaliteit en bereikbaarheid van het basisonderwijs voor de toekomst veilig te stellen. “Maar de communicatie met de werkgroep Oost verloopt, om het maar netjes te zeggen, voor geen meter.”

Kloten van de bok
Raadslid Jim Lambeck zou gezegd hebben: “Kloten van de bok, die communicatie!” Maar burgemeester Rodenboog houdt het netjes met z’n ‘voor geen meter’. Wel jammer dat je zijn woorden op twee manieren kunt uitleggen. Want je kunt het lezen alsof er met de werkgroep Oost niet te praten valt. Dat bedoelt hij niet. Maar zo duidelijk heeft hij het helaas niet gezegd.

Begrip
Rodenboog bedoelt dat de communicatie van stichting Marenland met de ouders in de werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost voor geen meter loopt. Dat heeft hij en zijn college van B&W de werkgroep in ieder geval laten weten in het gesprek dat hij en zijn wethouders met de werkgroep in december 2011 hebben gehad. Van de kant van het college was er begrip voor de opstelling van de werkgroep, die het vertrouwen in Marenland heeft opgezegd. Opmerkelijk dat de burgemeester in zijn nieuwjaarstoespraak in het gedeelte over de emotionele schoolstrijd Marenland niet één keer heeft genoemd.

Impasse
Over de beroerde communicatie kun je volgens Rodenboog ‘heel lang met elkaar zwartepieten’. “Maar daar kom je geen stap verder mee.” Vandaar het voorstel tot bemiddeling. Dat het gaat om bemiddeling tussen de werkgroep Oost en Marenland noemt hij niet duidelijk. Maar dat is wel waar het om gaat natuurlijk. Omdat Marenland het verbruid heeft bij de ouders van de kleine scholen in Loppersum Oost vanwege het gebrek aan communicatie en maar doorgaat met de plannenmakerij voor opheffing van de dorpsscholen is bemiddeling mogelijk een kans om de impasse te doorbreken. Zoiets zegt ook Rodenboog in zijn toespraak als hij de wens uitspreekt dat bemiddeling ervoor zorgt dat ‘we’ weer op een ‘constructieve manier aan de slag kunnen met de plannen die er liggen’.

Locatiekeuze
Tja, ook weer zoiets: ‘de plannen die er liggen’. Welke plannen bedoelt de burgemeester dan hè? De plannen van Marenland die in de Richtinggevende Locatiekeuze Kindvoorzieningen staan? Waarvan het bestaan ervan door een publicatie in de krant voor de werkgroep Oost de aanleiding was het vertrouwen in Marenland op de te zeggen. Waarvan Marenland zelf later zegt dat het toch eigenlijk geen echt plan is maar niet meer dan een richtinggevende locatiekeuze.

Serieus
Of bedoelt Rodenboog met ‘de plannen die er liggen’ Scenario 5? Dat is het alternatieve scholenplan van de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost voor de sluitingsplannen van Marenland. Dat zijn in ieder geval wel de plannen waarvan de Lopster gemeenteraad vindt dat Marenland daar serieus rekening mee moet houden. De werkgroep spreekt de wens uit dat de burgemeester dat bedoelt, dat ‘we’ op een constructieve manier aan de slag kunnen met Scenario 5. Over communicatie gesproken.

Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum, 5 januari 2012 >>>

Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond, nieuws, overig, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s