Dorpsscholen Loppersum voorlopig gered, plannen ouders en schoolstichting onderzocht

De vier kleine dorpsscholen in Westeremden, Zeerijp, ’t Zandt en Oosterwijtwerd blijven tot zeker 2017 bestaan. Schoolstichting Marenland, de gemeente en ouders onderzoeken of de vier dorpen ook daarna hun scholen kunnen houden. De gevolgen van de bouw van een kindvoorziening worden ook onderzocht.

Dat is de uitkomst van een half jaar overleg tussen Marenland en de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost. In die werkgroep zitten ouders van leerlingen van de dorpsscholen Abt Emo, Wilgenstee, Zandplaat en Dieftil. De gesprekken zijn gevoerd onder begeleiding van een bemiddelaar van de gemeente Loppersum nadat de ouders het vertrouwen in Marenland hadden opgezegd. De ouders vechten voor behoud van de scholen in hun dorpen. Marenland vindt de dorpsscholen te klein en wil grote kindvoorzieningen.

Alternatief plan van ouders
Beide partijen gaan het komende anderhalf jaar samen met de gemeente bekijken hoe het openbaar onderwijs in Loppersum Oost er na 2017 uit moet zien. Verschillende onderwijsscenario’s worden onderzocht, waaronder de plannen voor een kindvoorziening, en de impact ervan op de leefbaarheid in de dorpen. Ook het alternatieve scholenplan ‘Scenario 5’ van de ouderwerkgroep wordt onderzocht.

Goedkoop
Dat plan voorziet in behoud van de vier dorpsscholen in Loppersum Oost. Volgens de ouderwerkgroep is het een goedkoop en kwalitatief goed alternatief voor een grote kindvoorziening. Tot 2017 garandeert Marenland dat de vier dorpsscholen open blijven. Uitgangspunt voor de situatie daarna is dat de openbare schoolstichting, die financieel in zwaar weer verkeert, er gezonder uitkomt.

Serieus
De gemeente Loppersum is blij dat de bemiddeling is gelukt. “Betrokken partijen gaan gezamenlijk verder”, aldus B&W. Ook de werkgroep is tevreden over de uitkomsten van de bemiddeling. “Ouders worden serieus genomen”, zegt woordvoerder Albert Mulder. “Dat was in het verleden wel anders.”

Bezuinigingen
Mulder: “We zijn onze strijd begonnen omdat we in Loppersum Oost de vier dorpsscholen willen behouden. Ons alternatief is een reëel organisatiemodel. We hebben er vertrouwen in dat het kans van slagen heeft. Voorbeelden in Drenthe en Friesland bewijzen dat het model financieel en kwalitatief een succes is.” Somber is Mulder over de bezuinigingen van Marenland. “We maken ons zorgen over het snijden in de leerkrachtformatie op de scholen.”

Zie ook: ‘Ouders werkgroep Oost weer in gesprek met Marenland’ (RTV Noord) >>

Zie ook persbericht gemeente Loppersum: ‘Bemiddeling geslaagd, werkgroep Oost, Marenland en gemeente Loppersum gezamenlijk verder’ >>

Zie ook: ‘Dorpsscholen Loppersum in ieder geval vijf jaar verder’ (Eemsbode) >>

Dit bericht werd geplaatst in in de media, nieuws, overig, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s