Onderzoek naar Marenland na sluiting Dieftilschool

De gemeente Loppersum gaat de sluiting van dorpsschool Dieftil in Oosterwijtwerd onderzoeken. Dat heeft onderwijswethouder Olga Hartman maandag 24 juni toegezegd. Bij de Lopster raad bestaat grote ergernis over de handelwijze van schoolstichting Marenland rond de sluiting van de 78 jaar oude school.

Marenland maakte in april bekend dat de Dieftil dicht gaat. “Het afscheidsfeest is al gepland, maar een school gaat pas dicht als de raad het goed vindt”, klaagde Jacomine Meyling van Gemeentebelangen-D66 over de gang van zaken. “Dit heeft Marenland wederom niet goed gedaan”, constateerde PvdA-fractievoorzitter Lies Oldenhof. Al eerder morden raadsfracties over de gebrekkige communicatie van Marenland. “Wanneer leert Marenland nou eens?”, vroeg Oldenhof zich af.

Eigen agenda
GroenLinks stelt vraagtekens bij sluiting. “De vraag is of sluiting überhaupt noodzakelijk was”, aldus vertrekkend fractievoorzitter Egbert Brons. Ouders van vier scholen in Loppersum Oost waaronder de Dieftil zijn al anderhalf jaar met Marenland en de gemeente in overleg over openhouden van de dorpsscholen in het gebied. Het plan Scenario V van de ouders vormt de basis van de gesprekken. “Maar het lijkt erop dat Marenland een eigen onzichtbare agenda heeft”, aldus Brons.

Zorgen
Veel fracties maken zich ernstige zorgen over de toekomst van de kleine Marenland-scholen in Westeremden en ’t Zand. “Het lijkt erop dat Marenland koste wat kost de eigen agenda uitvoert met weinig overleg met de wethouder en vooral betrokken ouders”, aldus Brons (GroenLinks). “Het is duidelijk dat de tijd enorm dringt”, zei Meyling (GB-D66). “Het plan voor Oost moet er snel komen.”

Procedure
Loppersum Vooruit (LV) vond tijdens de raadsvergadering eerst dat de gemeenteraad helemaal nog geen besluit over sluiting van de Dieftilschool moest nemen. “De procedure klopt niet”, aldus Petra Blink. “De rol van Marenland is niet goed geweest. Het is tijd voor een signaal dat het op deze manier niet kan. Voordat de raad de school kan sluiten, moet eerst met alle betrokken partijen zijn gesproken.”

Ouders
Nadat wethouder Hartman het onderzoek naar Marenland had toegezegd, ging Loppersum Vooruit toch akkoord met sluiting. “Marenland moet ervan leren”, hoopt Blink (LV). De PvdA wil dat de wethouder met Marenland-directeur Dick Henderikse gaat praten om te voorkomen dat hij na de Dieftil ook de Abt Emo School in Westeremden en De Zandplaat in ’t Zandt sluit. GroenLinks wil dat ook ouders bij het onderzoek worden betrokken.

Scenario V
Wethouder Hartman noemde sluiting van de Dieftil ‘een moeilijk besluit’. “We gaan nu met drie scholen verder met Scenario V in plaats van vier. Ik heb er vertrouwen in dat we in Loppersum Oost iets moois kunnen realiseren.” Na de zomer ligt er een plan voor Westeremden, ’t Zandt en Zeerijp beloofde Hartman. “Volgens mij zijn we op de goede weg.”

 

 

Dit bericht werd geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s