Abt Emo, Wilgenstee, Zandplaat samen netwerkschool

De drie basisscholen in Zeerijp, ´t Zandt en Westeremden vormen vanaf het nieuwe schooljaar in augustus een zogeheten netwerkschool. Dat is het resultaat van anderhalf jaar overleg. Overleg tussen ons als ouders van kinderen op deze scholen, verenigd in de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost, en het schoolbestuur van Marenland en de gemeente Loppersum.

Deze unieke onderwijspilot in de regio is het alternatief voor de kindvoorziening. Het is de bedoeling dat de leerkrachten van de scholen samen één onderwijsteam gaan vormen onder leiding van één directeur. Het voortbestaan van de drie scholen is in ieder geval tot in 2017 gegarandeerd, zo lang ze maar genoeg leerlingen hebben. De bedoeling is dat de netwerkschool ook daarna doorgaat, mogelijk met de Beatrixschool in Loppersum.

Handtekening
Het plan is uitgewerkt in het rapport rapport ‘Onderwijs in Loppersum Oost. Nu en in de toekomst’. Onze werkgroep met vertegenwoordigers uit Zeerijp, ‘t Zandt en Westeremden hebben er met het bestuur en directie van Stichting Marenland plus de gemeente Loppersum hun handtekening onder gezet. Het rapport is dinsdagochtend 28 januari aan de het college van B&W van Loppersum overhandigd in aanwezigheid van vertegenwoordigers van onze ouderwerkgroep en journalisten. In februari ligt het stuk bij de gemeenteraad.

Schoolstrijd tegen IHP
De pilot in Oost is uniek voor onze regio”, staat in het gezamenlijke rapport. “Van deze pilot moet een wervende uitstraling uitgaan (wervingskracht) zodat ouders (weer) vertrouwen krijgen of houden.” De netwerkschool van onze drie scholen is de voorlopige mijlpaal van de schoolstrijd die begon met de acties tegen het IHP van de gemeente.

Kindvoorziening
Dat was in 2011. Dat Integraal Huisvestingsplan van de gemeente voorzag in een grote kindvoorziening in ons gebied. Het plan, waar wij de hand van Marenland in zagen, bedreigde het voortbestaan van onze dorpsscholen. Wij als ouders van de Wilgenstee, Zandplaat, Abt Emo en van de inmiddels gesloten Dieftil in Oosterwijtwerd protesteerden. We kregen de dorpen mee in onze strijd om het voortbestaan van onze kleine scholen. De scholen waar we trots op zijn en die een grote rol spelen bij de leefbaarheid van onze dorpen.

Scenario V
We maakten ons eigen plan: Scenario V. We noemden dat het ‘wenkend perspectief’, het alternatief voor de kindvoorziening, de grote brede school waar alle kinderen in de omgeving naartoe zouden moeten. In Scenario V gingen we al uit van een netwerkschool voor de basisscholen in Oost. Met behoud van de vier dorpsscholen. Scenario V was ons bewijs dat kleinschalig onderwijs op kleine scholen kwalitatief goed en betaalbaar kan zijn.

Dorpsscholen
We kregen ook de Lopster gemeenteraad mee. Die haalden een streep door het IHP en wilde dat we met Marenland gingen praten. Dat zijn we gaan doen. Dat ging eerst met een mediator, een idee van burgemeester Albert Rodenboog. Zo iemand was ook wel nodig omdat we het vertrouwen in Marenland hadden opgezegd. We dachten dat Marenland zich niets van ouders aantrok en koste wat kost een kindvoorziening wilde bouwen. Uiteindelijk is onze werkgroep in een langdurig overlegtraject met Marenland en de gemeente beland. Dat leek ons de enige mogelijkheid om onze dorpsscholen te behouden. Alleen maar blijven actievoeren, was geen reële optie. Meepraten over de toekomst van het onderwijs in ons gebied leek ons zinvoller.

Kleinschalig onderwijs

En laat de uitkomst van het lange overleg met de gemeente en Marenland nu ongeveer zijn wat wij in Scenario V hadden bedacht: intensieve samenwerking tussen de kleine scholen in ons gebied . Inmiddels is de Dieftil helaas gesloten. Daarom gaat het om een netwerkschool in Zeerijp, ´t Zandt en Westeremden. Het is een pilot, een proef, voor drie jaar. De bedoeling was om nu ook al een plan voor na 2017 klaar te hebben. Dat is niet gelukt, onder meer vanwege financiële onzekerheden. Maar Marenland en de gemeente hebben de intentie uitgesproken ook na de pilot door te willen gaan met de netwerkschool. Mogelijk dan met de Beatrixschool in Loppersum, waarvan De Wilgenstee in Zeerijp officieel nog een nevenvestiging is. De Beatrixschool kan de netwerkschool wat meer body geven, zonder dat de kleinschaligheid van het onderwijs eronder lijdt.

Onderwijsmodel
Wat de gezamenlijke keuze voor de netwerkschool in de dagelijkse praktijk op school voor onze kinderen betekent, moet nog verder worden uitgewerkt. We gaan ervan uit dat Marenland de leerkrachten, ouders en kinderen goed en tijdig informeert over en intensief betrekt bij de komende veranderingen. Eén punt is bijvoorbeeld het onderwijsmodel. Op dit moment hebben de scholen verschillende onderwijsmodellen. Zo wordt op de Abt Emo Dalton-onderwijs gegeven en werkt De Zandplaat volgens het TOM-model. In het rapport ‘Onderwijs in Loppersum Oost. Nu en in de toekomst’ staat: “Het effect van een netwerkschool wordt vergroot als er gewerkt wordt met één onderwijsmodel.”

Alternatief voor kindvoorziening
Omdat er nog geen definitief besluit over de periode na 2017 is genomen, gaat het overleg tussen onze Werkgroep, Marenland en de gemeente verder. In ons gezamenlijke rapport staat: “De pilot biedt de scholen de kans om een alternatief voor de kindvoorziening in de praktijk te toetsen. De netwerkschool is daarmee op de kaart gezet.”

Spannende tijd
Wij realiseren ons dat het een spannende tijd wordt. Hoe pakt de netwerkschool in de praktijk uit? Hoe gaan de juffen en meesters ermee om? Hoe reageren onze kinderen op de veranderingen? Kwalitatief goed onderwijs op onze vertrouwde dorpsscholen is steeds het uitgangspunt geweest voor onze werkgroep. Het rapport ‘Onderwijs in Loppersum Oost. Nu en in de toekomst’  biedt een perspectief ook voor na 2017. Wij vertrouwen erop dat alle betrokkenen zich met hart en ziel inzetten om de netwerkschool in Zeerijp, ‘t Zandt en Westeremden tot een succes te maken.

Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost

Rapport ‘Onderwijs in Loppersum Oost. Nu en in de toekomst >>

Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond, in de media, nieuws, overig. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s