Dalton-commissie: ‘Abt Emo is school om trots op te zijn’

De Abt Emoschool scoort goed als Dalton-school. De Nederlandse Dalton Vereniging heeft de Dalton-licentie met vijf jaar verlengd. “Jullie hebben een school om trots op te zijn”, zegt voorzitter Heleen Achterop van de onderzoekscommissie van de Dalton Vereniging. De visitatie was in maart 2016.

De Abt Emoschool is sinds 2011 een Dalton-school en is onderdeel van de Netwerkschool Loppersum Oost van schoolstichting Marenland. Daltononderwijs is een onderwijssoort waarbij de nadruk ligt op keuzevrijheid voor de leerling, samenwerking met andere leerlingen en de ontwikkeling van zelfstandigheid. De Nederlandse Dalton Vereniging onderzoekt regelmatig of een Dalton-school die naam nog verdient.

schoolplein abt emoschool 500
Blij

En dat is met de Abt Emoschool zeker het geval, concludeert de visitatiecommissie van de Dalton Vereniging die onlangs de Westeremder dorpsschool bezocht. “Kinderen mogen blij zijn om onderwijs te krijgen op de Abt Emoschool”, staat in haar verslag. “Het is een school met bijzonder betrokken leerkrachten die allemaal ‘Dalton’ denken.”

Saamhorigheid
Volgens de Dalton-onderzoekers kenmerkt de Abt Emoschool zich door een “heel warm pedagogisch klimaat”. “Er is een gezamenlijke verantwoordelijkheid op het gebied van Dalton. Het is een evenwichtig, zelfstandig functionerend team met prima samenwerking tussen de collega’s. De leerkrachten stralen saamhorigheid uit en leveren maatwerk voor alle kinderen. Knap! Ze zijn bijzonder goed in staat om onderwijs efficiënt en op maat aan te bieden. Hier hebben we vol bewondering naar gekeken.”

Efficiënt
De kinderen op de Abt Emo gedijen goed onder Dalton-systeem, vindt de Dalton-commissie. “Dalton maakt dat jullie onderwijs bijzonder effectief is voor jullie leerlingen. De kinderen gaan heel efficiënt met hun tijd om. De kinderen kunnen fantastisch zelfstandig werken en goed omgaan met uitgesteld aandacht. Het onderwijs is door een efficiënte inrichting van tijd, ruimte en middelen doelmatig.” Dalton-coördinator Yvonne Veldman, leerkacht van de bovenbouw, krijgt speciaal een compliment. “Yvonne is een bijzonder betrokken, opgeleide, Dalton-coördinator.”

Samenwerking
Een kleine school heeft zo z’n voordelen, valt uit het rapport over de Abt Emoschool met 34 leerlingen te lezen. “De leerlingen van de combinatiegroepen zitten door elkaar, waardoor de samenwerking wordt bevorderd en groepsoverstijgend is. Zeker een voordeel van deze kleine school. We zagen samenwerking door alle leerjaren heen.”

Positief
De ouders van de leerlingen zijn bijzonder tevreden, constateert de visitatiecommissie. “De ouders zeggen dat het Dalton-concept ervoor gezorgd heeft dat hun school er nu zo positief voor staat. In het voortgezet onderwijs doen de leerlingen het goed.” De Dalton Vereniging adviseert de Abt Emoschool de leerlingen nog meer verantwoordelijkheden te geven. “De leerlingen zijn zo zelfstandig dat ze heel goed zelf verantwoordelijk kunnen worden voor beslissingen, waardoor ze zich nog meer bewust worden van hun eigen leerproces.”

Alternatief
Schooldirecteur Klarie Kolkena is erg tevreden met het visitatierapport van de Dalton-vereniging. “Wij zijn er als Abt Emoschool in geslaagd binnen de Netwerkschool een eigen Dalton-identiteit te ontwikkelen. De Dalton Vereniging ziet ook dat de kinderen het hier goed doen. En ook buiten het eigen dorp begint op te vallen dat een kleine school met dit onderwijssysteem een goed alternatief kan zijn. Waar we als school nu staan, is een groot compliment voor de leerkrachten die voor de klas staan: Frieke Zandt, Diana Noordhuis en Yvonne Veldman.”

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s