Het plan

Onderstaand verhaal dateert van begin 2011. Toen raakte heel Westeremden in rep en roer door het IHP, het huisvestingsplan dat de doodsteek voor de Abt Emo School zou betekenen. Na heel veel gedoe, zie deze website, heeft de voltallige gemeenteraad van Loppersum op 28 november 2011 dat IHP in de prullenbak gegooid.

IHP weg ermee. Wat niet betekent dat de school nu definitief is gered. Schoolstichting Marenland, waar de Abt Emo School bij hoort, wil nog steeds kleine scholen sluiten. Er zal een nieuw IHP komen. Westeremden, en ook de andere kleine scholen in Loppersum, moeten blijven opletten. Als in dat plan het alternatieve scholenplan Scenario 5 een rol krijgt… helemaal goed! Omwille van de historische documentatie blijft onderstaand artikel over het IHP gewoon op deze website staan. Want met het IHP is het allemaal begonnen.

IHP? Waar hebben we het over?

Een eenzame onderwijswethouder, foto: (cc-by) LT Schudde

Het IHP is het Integraal Huisvestingsplan van de gemeente Loppersum. Het is een revolutionair onderwijsplan met ingrijpende gevolgen voor de inwoners van gemeente. Het komt erop neer dat de plattelandsscholen verdwijnen. Het basisonderwijs wordt geconcentreerd in de grotere dorpen Loppersum en Middelstum. Heel misschien is er nog plaats voor een school in ‘oost’ of eentje in Stedum. Eén ding is zeker: volgens dit scholenplan verdwijnt de Abt Emo School in Westeremden.

Leerlingenaantallen
Waarom wil de gemeente de kleine dorpsscholen sluiten? Omdat ze te duur zijn. Omdat de leerlingaantallen dalen. En omdat de kwaliteit van het onderwijs op kleine scholen vaak onvoldoende is. Beweert de gemeente. En met in elk dorp een school is het lastig goede voorzieningen als kinderopvang en peuterspeelzalen te maken.

Ouders
Het moet beter en goedkoper, vindt de gemeente. Daarom heeft ze het scholenplan IHP gemaakt, samen met onder meer de besturen van de scholen in de gemeente. Dus ook met het bestuur van Marenland waar de Abt Emo School onder valt. Met de afzonderlijke scholen zelf is niet gepraat. Dus ook niet met de Abt Emo School. En met de ouders al helemaal niet.

IHP zorgt voor krimp (foto © Henk Tammens)

IHP zorgt voor krimp (foto © Henk Tammens)

Scenario’s
Het scholenplan bestaat uit een aantal mogelijke scenario’s. Alle scenario’s gaan uit van grote brede scholen in Loppersum en Middelstum. Hoogstens is er plaats voor nog één ‘plattelandsschool’ in Stedum en een school in Oost. De gereformeerde Prof. B. Holwerdaschool in Middelstum hoeft niks te vrezen, die mag blijven. Maar voor de andere dorpsscholen is het over een paar jaar gebeurd. Nu zijn er nog 13 scholen in de gemeente Loppersum, volgens het scholenplan blijven er maximaal 6 scholen over, de gereformeerde school meegeteld.

‘Wenkend perspectief’
Hoewel, scholen? Zo mogen ze straks niet eens meer heten. Want de gemeente noemt ze in navolging van de schoolbesturen Marenland en Noordkwartier ‘geïntegreerde kindvoorzieningen’. In zo’n kindcentrum zitten een basisschool, kinderopvang en een peuterspeelzaal. Alles onder één dak, de gemeente ziet het helemaal zitten. Ze noemt de geïntegreerde kindvoorzieningen ‘het wenkend perspectief’.

Verkeerd
Maar voor de Abt Emo School biedt het scholenplan geen enkel perspectief. In geen enkel scenario blijft de Abt Emo School bestaan. Daarom zijn wij tegen elk scenario uit het IHP. Het plan is verkeerd tot stand gekomen, rammelt inhoudelijk aan alle kanten en de conclusies deugen van geen kant. Wij vinden dat er in Westeremden een school moet blijven. En dat is wat er gebeurt: Abt Emo School blijft!

Scenario 5
En dat doen we met het rapport Scenario 5. De kracht van klein, het wenkend alternatief, een rapport dat aantoont dat dorpsscholen wel degelijk bestaansrecht hebben. We hebbben het gemaakt in de zomer van 2011, samen met ouders van kinderen op de andere met sluiting bedreigde dorpsscholen De Wilgenstee (Zeerijp), De Zandplaat (’t Zandt) en De Dieftiel (Oosterwijtwerd). Deze ouders hebben zich verenigd in de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost en strijden sinds de zomer 2011 gezamenlijk tegen de plannen om de plattelandsscholen in ons gebied te sluiten. Scenario 5 is ons argument tegen het IHP en tegen een kindvoorziening in Loppersum Oost. Scenario 5 is ons argument voor goed kleinschalig onderwijs.

Zie ook:

Een reactie op Het plan

 1. Marcel Pol zegt:

  Krimp is aanwezig, en zal nog veel erger worden.
  Daar kun je wat aan doen. En daar is wat aan te doen. In ieder geval: omarm het, en geef het een plek. Ruimte zat.

  Ruimte maakt tijd, en maakt plaats voor goed onderwijs. En er is goed onderwijs, zeker in de gemeente Loppersum.

  Onbegrijpelijk dat de gemeente dit niet wil zien en als een hondje achter Marenland aanloopt.
  Je zou toch denken dat de gemeente voor haar eigen plek op zou moeten staan. Maar de gemeente doet anders en blijft lintjes knippen en diamanten huwelijken in het zonnetje zetten. Ook leuk, maar er is meer aan de hand. Dus is het onbegrijpelijk dat de gemeente dit laat gebeuren en zich inlaat met organisaties als Marenland.
  Marenland heeft visie wordt er geroepen. Maar Marenland heeft in ieder geval geen visie op onderwijs.
  Het is onbegrijpelijk dat Marenland zonder blikken of blozen, met trots hun strategisch beleidsplan 2010-2014 uitbrengt. Kosten nog moeite worden bespaard.
  Op bijna elke bladzijde van het boekje wordt gesproken over visie op …, maar werkelijk waar, inhoudelijk is er geen woord dat hier verder op in gaat.
  Het is leeg, visieloos, en ondeskundig.
  Hoe is het mogelijk dat Dick Henderikse hier trots op kan zijn?
  Hoe is het mogelijk dat de gemeente hier mee weg loopt? Behoren er geen deskundigen op deze plek te zitten?
  Hoe is het mogelijk dat gezonde, goed draaiende scholen om zeep worden geholpen?
  Het is mooi geweest, we gaan iets doen.

  Marcel Pol
  Middelstum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s