Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs is ‘zeer geïnteresseerd’ in het onderwijsplan voor Westeremden, Zeerijp en ’t Zandt. Dat vertelde wethouder Olga Hartman maandag 10 februari tijdens een vergadering van de gemeenteraad die helemaal over het plan voor een netwerkschool in deze dorpen ging. “Ik heb het er met de staatssecretaris over gehad. Hij is zeer geïnteresseerd.”
Het plan voor een netwerkschool van de dorpsscholen in Westeremden, Zeerijp en ’t Zandt als alternatief voor de kindvoorziening valt ook goed bij de Lopster politiek. Het regende complimenten voor het onderwijsplan voor de drie Marenland-scholen in Loppersum Oost tijdens de vergadering. Het plan is door ouders van de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost, Marenland en de gemeente samen ontwikkeld.
Minder organisatie, meer onderwijs
De Abt Emoschool, De Wilgenstee en De Zandplaat gaan eerst als proef drie jaar als netwerkschool samenwerken onder één directeur. Dat maakt de organisatie van het onderwijs efficiënter, legde Marenland-directeur Dick Henderikse de gemeenteraad uit, en versterkt de kwaliteit van de leerkrachten. “Minder organisatie, meer onderwijs, uitstekend”, prees fractievoorzitter Bé Prins van de ChristenUnie.
Actievoeren
De plannen voor de drie dorpsscholen staan in het rapport ‘Onderwijs in Loppersum Oost. Nu en in de toekomst’. De netwerkschool is het sluitstuk van jaren actievoeren en praten, begonnen met een huisvestingsplan van de gemeente. Daarin stond dat dorpsscholen moesten sluiten om plaats maken voor een grote centrale kindvoorziening in Loppersum Oost. De proef betekent voorlopig behoud van de drie dorpsscholen en toetst in de praktijk de netwerkschool als alternatief voor de kindvoorziening. “We hàdden een zaal met opgewonden ouders kunnen hebben”, zei Lies Oldenhof van de PvdA. “Maar die hebben we niet. Drie partijen die ooit tegenover elkaar stonden zijn een hoop opgeschoten.”
Protesteren
De betrokkenheid van de ouders maakt het onderwijsplan uniek. “Gemakkelijk was geweest om als ouders te blijven protesteren en roepen dat het anders moet”, lichtte Anke Carter van de ouderwerkgroep toe. “Maar we wilden een plaats aan de tafel waaraan werd besloten over onze scholen. En we zijn aan tafel blijven zitten, hoe moeilijk dat soms ook was. Zonder het overleg tussen de drie partijen was deze onderwijspilot er niet gekomen.” Wethouder Hartman zei trots te zijn op het resultaat ‘dat nieuw is in Nederland’.
Ouderbetrokkenheid
“Geweldig dat toegewijde ouders niet met zich hebben laten sollen”, zei Jos Mulders van Loppersum Vooruit. “Het fundament van een school ligt bij de ouders”, stelde Leo van Esch van GroenLinks. “En ouderbetrokkenheid heeft in dit plan z’n beslag gekregen.” Prins (ChristenUnie): “Als ouders achter hun school staan, houden scholen genoeg leerlingen. En een veelkleurig onderwijsaanbod mag wat kosten.”
Kleinescholentoeslag
De drie betrokken dorpsscholen behouden hun onderwijssystemen, maar gaan wel met dezelfde lesmethodes werken, maakte directeur Henderikse bekend. “De netwerkschool wordt geen kleine grijze gehaktballetjes die op elkaar lijken. Wij stimuleren dat iedere school z’eigen cultuur en smaak behoudt. Maar de Abt Emo kan een rekenmethode op de Dalton-manier geven, en De Zandplaat en De Wilgenstee kunnen diezelfde rekenmethode weer heel anders geven”, aldus de directeur die erkende dat Marenland de kleinescholentoeslag niet volledig aan de kleine scholen besteedt. “De kleine scholen krijgen een gedeelte van de kleinescholentoeslag. We gebruiken de toeslag om op alle scholen maximale kwaliteit te leveren.”